Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

OPEN CALL

РЕЗИДЕНТСКА ПРОГРАМА ЗА МЛАДИ БЪЛГАРСКИ ВИЗУАЛНИ АРТИСТИ: ФЕВРУАРИ – МАРТ 2021

 

Отворена покана за млади български визуални артисти (до 35 години) за двуседмичен творчески престой без резидентска такса в LITTLE BIRD ARTIST RESIDENCY в село Лещен.

 

Тема: “Съвременно изкуство, посветено на екологията”

 

* ТОЗИ ПРОЕКТ Е РЕАЛИЗИРАН С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА *

 

След успешното и вдъхновяващо първо издание на Little Bird Artist Residency екипът на галерия Little Bird Place продължава инициативата и ще предостави възможността на 6 млади български съвременни артисти да творят в рамките на 2 седмици в арт резиденцията LITTLE BIRD, намираща се в автентична стара къща в село Лещен.

Творческите групи ще са по трима души, разпределени в 2 сесии, всяка от които по 2 седмици в периода 22 февруари – 21 март 2021 г.

 1. 22 февруари – 7 март
 2. 8 март – 21 март

Галерия Little Bird Place (София) има специфичен тематичен профил – модерно и съвременно изкуство с фокус природа, биологичен свят и екология. В предстоящата пролетна сесия от селектираните млади автори ще се очаква да се впуснат по-задълбочено в разработване на темата ЕКОЛОГИЯ в медиите живопис / рисунка / фотография/ дигитални изкуства.

След кураторска селекция произведенията ще бъдат представени в изложба в галерия Little Bird Place (София) -> 1-18 април 2021 г. 

Куратор и консултант по време на резиденцията и финалната изложба ще бъде изкуствоведът и куратор Теодора Константинова (в партньорство с платформата за съвременно изкуство и култура Art and Culture Today).

Авторите и творбите ще се популяризират сред български и международни публики чрез няколко дигитални платформи – сайта на галерията и профилите на галерията в най-реномираните международни арт-платформи – Artnet, Artsy, Artsper и Artland.

 

Срок за кандидатстване: 3. февруари 2021 г.

 

Условия за кандидатстване:
 • Съвременни български артисти (живеещи и работещи в България) до 35-годишна възраст;
 • Медии: живопис / рисунка / фотография/ дигитални изкуства;
 • Начин за кандидатстване: чрез апликационна форма (изтеглете от тук) и кратко портфолио* на email: residency@littlebirdplace.com
 • Срок за кандидатстване: 3. февруари 2021 г.
 • Одобрените кандидати ще получат покана за събеседване по email или телефон.

*За резидентския период авторите следва да работят по темата ЕКОЛОГИЯ. Не е необходимо портфолиото за кандидатстване на артистите да съдържа произведения в същия профил.

 

За мястото:

Резиденцията разполага с три самостоятелни стаи, споделени общи пространства – кухня и всекидневна, две бани, три тоалетни, голяма тераса (чардак) и дворни пространства, подходящи за работа. За повече информация и снимки разгледайте секцията в сайта ни (на английски) тук.

 

Какво получават артистите:
 • Безплатен престой и условия за творческа работа за 2 седмици;
 • Средства за материали и транспорт, подсигурени от Министерство на Културата;
 • Кураторска консултация (виртуална или на място) от изкуствоведа Теодора Константинова (Art and Culture Today);
 • Групова резидентска изложба;
 • Възможност за дългосрочна колаборация с галерията;

 

 

Художниците следва да си подсигурят:
 • Храна
 • COVID TEST! – 24 часа преди тръгване

 

Жури при селекцията на авторите:

Изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски от платформата за съвременно изкуство и култура Art and Culture Today (www.ARTandCulture.Today), Антоанета Куик – арт мениджър на галерия Little Bird Place и Росен Узунов – основател и собственик на галерия Little Bird Place.

To events

Welcome in our gallery - Monday – Sunday, 11:30 am - 7:00 pm!

11 August Street 7, 1000 Sofia
+359 2 426 80 80
+359 88 233 13 50
gallery@littlebirdplace.comDo not miss the most interesting of us, subscribe to our newsletter!