Галерия LITTLE BIRD PLACE представя новият цикъл векторни графики на Камен Старчев „Граница на момента“.

 

Серията произведения е създадена през 2020 година специално за пространството на LITTLE BIRD PLACE.

РЕЗИДЕНТСКА ПРОГРАМА ЗА МЛАДИ БЪЛГАРСКИ ВИЗУАЛНИ АРТИСТИ: ФЕВРУАРИ – МАРТ 2021

Тема: „Съвременно изкуство, посветено на екологията“

С огромно вълнение ви представяме шестимата артисти, избрани за творческата ни програма в LITTLE BIRD ARTIST RESIDENCY 2021 в село Лещен, а именно:

 • Албена Петкова,
 • Атанас Леваков,
 • Михаела Михайлова,
 • Светли Евгениев,
 • Силвия Коева-Попова и
 • Страхил Пенев.

В предстоящата пролетна сесия селектираните художници ще се впуснат по-задълбочено в разработване на темата ЕКОЛОГИЯ в различни визуални медии.

Куратор и консултант по време на резиденцията и финалната изложба ще бъде изкуствоведът и куратор Теодора Константинова (Art and Culture Today).

Държим да отбележим, че изборът ни беше труден, тъй като получихме близо 60 кандидатури от много талантливи млади автори. Благодарни сме за големия интерес и се надяваме да имаме възможност за съвместни арт проекти и в бъдеще!

 

* ПРОЕКТЪТ Е РЕАЛИЗИРАН С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА.*

 

 

OPEN CALL

РЕЗИДЕНТСКА ПРОГРАМА ЗА МЛАДИ БЪЛГАРСКИ ВИЗУАЛНИ АРТИСТИ: ФЕВРУАРИ – МАРТ 2021

 

Отворена покана за млади български визуални артисти (до 35 години) за двуседмичен творчески престой без резидентска такса в LITTLE BIRD ARTIST RESIDENCY в село Лещен.

 

Тема: „Съвременно изкуство, посветено на екологията“

 

* ТОЗИ ПРОЕКТ Е РЕАЛИЗИРАН С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА *

 

След успешното и вдъхновяващо първо издание на Little Bird Artist Residency екипът на галерия Little Bird Place продължава инициативата и ще предостави възможността на 6 млади български съвременни артисти да творят в рамките на 2 седмици в арт резиденцията LITTLE BIRD, намираща се в автентична стара къща в село Лещен.

Творческите групи ще са по трима души, разпределени в 2 сесии, всяка от които по 2 седмици в периода 22 февруари – 21 март 2021 г.

 1. 22 февруари – 7 март
 2. 8 март – 21 март

Галерия Little Bird Place (София) има специфичен тематичен профил – модерно и съвременно изкуство с фокус природа, биологичен свят и екология. В предстоящата пролетна сесия от селектираните млади автори ще се очаква да се впуснат по-задълбочено в разработване на темата ЕКОЛОГИЯ в медиите живопис / рисунка / фотография/ дигитални изкуства.

След кураторска селекция произведенията ще бъдат представени в изложба в галерия Little Bird Place (София) -> 1-18 април 2021 г. 

Куратор и консултант по време на резиденцията и финалната изложба ще бъде изкуствоведът и куратор Теодора Константинова (в партньорство с платформата за съвременно изкуство и култура Art and Culture Today).

Авторите и творбите ще се популяризират сред български и международни публики чрез няколко дигитални платформи – сайта на галерията и профилите на галерията в най-реномираните международни арт-платформи – Artnet, Artsy, Artsper и Artland.

 

Срок за кандидатстване: 3. февруари 2021 г.

 

Условия за кандидатстване:
 • Съвременни български артисти (живеещи и работещи в България) до 35-годишна възраст;
 • Медии: живопис / рисунка / фотография/ дигитални изкуства;
 • Начин за кандидатстване: чрез апликационна форма (изтеглете от тук) и кратко портфолио* на email: residency@littlebirdplace.com
 • Срок за кандидатстване: 3. февруари 2021 г.
 • Одобрените кандидати ще получат покана за събеседване по email или телефон.

*За резидентския период авторите следва да работят по темата ЕКОЛОГИЯ. Не е необходимо портфолиото за кандидатстване на артистите да съдържа произведения в същия профил.

 

За мястото:

Резиденцията разполага с три самостоятелни стаи, споделени общи пространства – кухня и всекидневна, две бани, три тоалетни, голяма тераса (чардак) и дворни пространства, подходящи за работа. За повече информация и снимки разгледайте секцията в сайта ни (на английски) тук.

 

Какво получават артистите:
 • Безплатен престой и условия за творческа работа за 2 седмици;
 • Средства за материали и транспорт, подсигурени от Министерство на Културата;
 • Кураторска консултация (виртуална или на място) от изкуствоведа Теодора Константинова (Art and Culture Today);
 • Групова резидентска изложба;
 • Възможност за дългосрочна колаборация с галерията;

 

 

Художниците следва да си подсигурят:
 • Храна
 • COVID TEST! – 24 часа преди тръгване

 

Жури при селекцията на авторите:

Изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски от платформата за съвременно изкуство и култура Art and Culture Today (www.ARTandCulture.Today), Антоанета Куик – арт мениджър на галерия Little Bird Place и Росен Узунов – основател и собственик на галерия Little Bird Place.

ИДЕЯ/КОНЦЕПЦИЯ/ФОРМАТ

Представяме ви 20х20 Транс Формат, сборна изложба на 20 съвременни български артисти, ограничени да творят във формат 20х20 см, но без външна намеса във вътрешното им състояние.

Форматът е особен и предизвикателен, симетричен и отворен за тълкуване. Зададен не само за да възпомене тази безпрецедентна година, но и роден от нуждата да приемем ограниченията си, за да намерим нови начини да ги счупим и преминем.

И за подобаващо изпращане на 2020 година, ще съберем, сглобим, залепим и изложим в Little Bird Place този еклектичен квадратен колаж, прилежно подбран и хаотично аранжиран от Антоанета Куик.

 

ВДЪХНОВЕНИЕ/ПОРИВИ

От една страна 20х20 Транс Формат свързва, във времена на отдалечаване, личните интерпретации на изминалата година на всеки един от тези човеци и творци. От друга, е плод на менталната, душевна, емоционалната, творческа или екзистенциална трансформация на личностно и вселенско ниво. Но е и съвсем свободен естетически порив, побран в малко квадратно прозорче, което обаче е достатъчно широко отворено за различни погледи и възгледи. А квадратът отива на кръгли очи.

 

TRANS FORMAT

20х20 Транс Формат се състои в стремежът на изкуството да излезе извън фо̀рмата и отвъд форма̀та. Видим опит за потвърждение на структура, която в последствие бива отхвърлена.

Транс Формат е необичайно състояние на будност, при което човек се самоосъзнава, самоусеща и реагира на външни стимули. А трансът отказва да избере между trans и trance.

Транс Формат е въплъщение на израза, чрез облик и характер.

 

2020/ТРАНСФОРМАЦИЯ

Безспорно, 2020 беше година на катарзиси, сътресения и крайности, които доведоха до дълбока промяна в мисленето, вярванията, ценностите и човешката мисия. Животът, какъвто го познавахме, се модифицира, приоритетите се пренаредиха, а целите – пренасочиха.

И вече няма връщане към старата форма. Нормата бе счупена само за да можем да я преоткрием и пренаредим.

 

ИНФО/КОНКРЕТИКА

Премиера: 22.12.2020 г., 14-22:00 ч., без физическа близост и тактилна комуникация.

Последна прожекция: 31.01.2021 г.

За вас твориха артистите:

Ана Аврамова :: Андриян Бекяров :: Атанас Леваков :: Атанас Хранов :: Зоран Мише :: Иво Илиев – Yeto :: J.Pank :: Калия Калъчева :: Кокимото :: Мария Александрова :: Любен Домозетски :: Николай Димчевски – Ника :: Нора Ампова :: Светослав Анев :: Стела Василева :: Стоян Хитров :: Теодор Недев :: Явор Боянов :: Ясен Згуровски :: Антоанета Куик

Режисьор на колажа и аранжимент:

Антоанета Куик

По идея и покана на:

Росен Узунов

 

ЛЕГЕНДА:

* [20×20]

Творци: 20

Година: 2020

Размер: 20х20 см

 

**[трансформа̀ция] – Забележима промяна във формата, характера или външния вид.

 

***[trans] – Заимствано от латински trāns – отсреща, от другата страна, през, извън, отвъд.

 

****[trance] – От латински transeo – пресичам, преходно функционално състояние на съзнанието, при което се променя контролът над възприятията и начинът на обработка на информацията. Трансът се съпровожда с определени изменения на мозъчната дейност.

 

*****[форма̀т] – Начинът, по който нещо е подредено или изложено; размер (в дължина и ширина) на лист хартия, книга, снимка и др.

 

******[фо̀рма] – Външни очертания на предмет; външен вид, изглед; очертания на човешкото тяло; фигура; устройство, състав и структура, външен израз на определено съдържание.

Неделя, 29 Ноември – 15:00 – 20:00

Изложбата на Калия Калъчева ще бъде удължена с един уикенд и ще я закрием на 29 Ноември – неделя!

Заповядайте на среща с художника между 15:00 и 20:00 часа – без струпване на хора и при спазване на всички противоепидемични мерки.

От своето начало през 2005 г., „Европейската нощ на музеите“ привлича всяка година многобройна публика в нарастващ брой музеи. Така през 2019 г. в събитието се включиха 3200 музея от 30 европейски държави.

Създадена в празничен дух, „Европейската нощ на музеите“ има за цел да популяризира богатството на споделеното културно наследство каквито са колекциите на музеите и галериите и да привлече нова публика, и по-специално младите хора.

В България, от 2006 г. насам, Френският институт организира събитието в София в партньорство с Министерство на културата, Столична община и с подкрепата на компании.

Тази година „Нощта на музеите“ ще се проведе на 14 ноември при спазване на акуталните противоепидемични мерки. В нея ще се включат повече от 25 музеи и галерии, които ще представят изложби, ателиета, прожекции и арт прояви.

По време на „Европейска нощ на музеите – София“ галерия “Little Bird Place” представя изложбата „Смени пейзажа!“ с най-новите живописни експерименти на Калия Калъчева.

Вход свободен.

ПРОГРАМА и повече информация: https://cutt.ly/NgPdDpI

 

Дълго откриване: 7-ми  Ноември (събота) от 14:00 до 20:00 ч. – при спазване на всички противоепидемични мерки – маски и дистанция!

 

Галерия “Little Bird Place” представя изложба с най-новите живописни експерименти на Калия Калъчева. Добре позната със заниманията й с градската среда и строгите й конструкции, в последните години художничката е все по-изкушена от прехода към природното и многопластовите измерения на пейзажа. Калия подсказва една различна идея за пейзаж. Повдига въпроса за нуждата от „смяна на пейзажа“ – един от най-старите жанрове в изкуството, изискващ обаче постоянно осъвременяване, за да съумее да откликне на настоящето.

„Отразена луна“- Дзен импровизации върху вибрациите на тишината, джаз на бавното движение – пеещи купи, тромпет, глас, хармониум, танпура.

 

🗓 20 Октомври 2020 г. (вторник) – 🕰 19:30-21:00 ч.

 

💸 Цена: 15 лв. – в цената се включва и чаша вино. Местата за събитието са ограничени до 15 човека при спазване на всички противоепидемични мерки – маски и дистанция!

 

Можете да закупите билети:

📌на място в галерията (София, ул. „11-ти Август“ 7) – до три дни преди събитието

📌с кредитна/ дебитна карта или PayPal натиснете бутона “PayPal” и изберете метод на плащане с кредитна / дебитна карта или директно влезте и платете в PayPal акаунта си. При плащане оставете коректен имейл във формата, на който ще ви изпратим билета в рамките на деня!

🔜 На 7 октомври (7.10) всички важни елементи ще са налице – вечер, хубава книга и четене на глас.

Нощ на литературата е международно събитие, което цели да популяризира съвременни европейски автори. За девети пореден път България отново ще бъде част от четящите в цял свят страни.

📣На 7 октомври от 18:00ч. до 21:30ч. европейска преводна литература ще се чете в дванайсет български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Ловеч, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.

👉🏻 И тази година изборът е голям и слушателите трябва предварително добре да обмислят маршрута си, защото ще имат възможност да чуят австрийска, унгарска, белгийска, английска, португалска, испанска, датска, френска, немска, ирландска, италианска, македонска, полска, шведска, словенска или чешка поезия и проза. Местата, които сме ви подготвили, са 19 читателски гнезда.

Главни организатори на Нощ на литературата 2020 са Австрийско посолство, Унгарски културен институт, Посолство на Белгия, Британски съвет, Институт Камойш, Институт Сервантес, Датско посолство, Фондация „Детски книги“, Представителството на Европейската комисия в България, Френски културен институт, Гьоте-институт, Посолство на Ирландия, Италиански културен институт, Културно-информационен център на Република Северна Македония, Полски институт, Посолство на Румъния, Посолство на Швеция, Посолство на Словашката република в София и Чешки център.

В София Нощ на литературата е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

Ето и информация за книгите, четците и читателските гнезда в столицата 📚

∵ 1 🇦🇹 А В С Т Р И Я
книга: “Човекът, който дължеше живота си на един сън”, Феликс де Менделсон, КХ – Критика и хуманизъм/БОГАГП
чете: Даниела Райчева, Даниела Шишманова, Николай Колев, Петя Цанева, Пламен Петков, Ива Панева
гнездо: Театър “Наш Свят”

∵ 2 🇭🇺 У Н Г А Р И Я
книга: “Дяволина”, Дьорд Шпиро, Ерго
чете: Каталин Старейшинска
гнездо: Български културен център

∵ 3 🇧🇪 Б Е Л Г И Я
книга: “Теа от Поречието“, Жан-Марк Тюрин, Сонм
чете: Линда Русева
гнездо: Stanimira Chocolate House

∵ 4 🇬🇧 В Е Л И К О Б Р И Т А Н И Я
книга: “Отивам си е възвратен глагол”, Тайе Селаси, Жанет 45
четат: Анита Накова и Ралица Чалова от Фондация Синергиа
гнездо: Сугестопедична къща „7 ключа“

∵ 5 🇵🇹 П О Р Т У Г А Л И Я
книга: “Книгите, които погълнаха баща ми”, Афонсу Круш, издателство Прозорец
четат: Сони Бохосян/Демина Иванчева
гнездо: Playsense

∵ 6 🇪🇸 И С П А Н И Я
книга: “Глутницата и мъглата”, Мартин Касариего, издателство Ера
чете: Асен Кукушев
гнездо: Sofia Labs

∵ 7 🇩🇰 Д А Н И Я
книга: “Карирания нинджа”, Андерс Метесен, издателство Персей
чете: Петър Русев
гнездо: Bar Abordage

∵ 8 🇪🇺 Е В Р О П Е Й С К А К О М И С И Я
книга: “Рулетка”, Лада Жиго, Парадокс
чете: Васил Дуев – Тайг
гнездо: French 75

∵ 9 🇫🇷 Ф Р А Н Ц И Я
книга: “Четирите кътчета на сърцето”, Франсоаз Саган, Колибри
чете: Силвия Лулчева
гнездо: При Ирина

∵ 10 🇩🇪 Г Е Р М А Н И Я
книга: “Телефонна клопка”, Мая фон Фогел, Авлига
чете: Стефан Милков
гнездо: Фондация „Музикални хвърчила“

∵ 11 🇮🇪 И Р Л А Н Д И Я
книга: “Моят едипов комплекс и други истории”, Франк О’Конър, издателство Лист
Чете: Иглика Василева
гнездо: MOVE.bg, ет. 1

∵ 12 🇮🇹 И Т А Л И Я
книга: “Тайната библиотека на Леонардо”, Франческо Фиорети, Колибри
чете: Невена Праматарова
гнездо: Little Bird Place

∵ 13 🇵🇱 П О Л Ш А
книга: “Тишината след мен. Избрани стихотворения”, Тадеуш Домбровски, издателство Ерго
чете: Станислав Кертиков
гнездо: Depoo

∵ 14 🇲🇰 С Е В Е Р Н А М А К Е Д О Н И Я
книга: “Излязох”, О. Пимен, издател фондация „Лик“ – Пловдив
четат: Гьорги Георгиев – Антика, Игор Дамянов
гнездо: MOVE.bg, ет.2

∵ 15 🇨🇿 Ч Е Х И Я
книга: “Хана”, Алена Морнщайнова, издателство СОНМ
чете: Диа Мантова
гнездо: АККК Сердика, зала 2 подкуполно пространство на Ларгото

∵ 16 🇸🇪 Ш В Е Ц И Я
книга: “Фактурата”, Юнас Карлсон, издателство Ера
чете: Цвета Добрева
гнездо: Sito Studio

∵ 17 🇨🇭 Ш В Е Й Ц А Р И Я
книга: “Разходката”, Роберт Валзер, КХ – Критика и хуманизъм
чете: Марий Росен
Гнездо: Кукли от Тавана, ул. “11-ти август”40

∵ 18 🇸🇮 С Л О В Е Н И Я
книга: “Тъмна материя”, Мойца Кумердей, издателство Наука и изкуство
чете: Петко Каменов
Гнездо: Geshov Gallery

∵ 19 📚 Д Е Т С К И К Н И Г И
книга: “Аврам, Богдан, вода газят. Азбучен роман”, Владислава Войнович, Кибеа
чете: Боряна Зафирова
Гнездо: Детски информационен център към археологическата експозиция „Антична Сердика“

Очакваме Ви! 🔜 See Less

Тази събота изкуствоведите Радослав Механджийски и Теодора Константинова (www.ARTandCulture.today) продължават да разглеждат темата за „Съвременно изкуство и технология“ от разнообразни перспективи – този път с поглед към все по-възможния за човека Космос, неговите изкушения и мистерии.

~ Кога, според вас, човекът за пръв път обръща поглед към необятния небосвод и какво е дало на цивилизацията ни изучаването на този нов свят? По какъв начин съвременното изкуство възприема очарованието, ентусиазма, съмненията и страховете, свързани с космоса и технологичния стремеж към опитомяването му? Ще се акцентира  върху размаха на въображението и понякога свръх-способностите на днешните учени и творци!

~ Чрез съвременни произведения ще бъдат разгледани най-любопитните идеи, свързани с проникването на технологията в живота ни, както и за възможните сценарии, разкриващи технологичното бъдеще на човека.

~ От концептуални произведения, през дигитално изкуство до съвременен танц – разказът ще е наситен със запомнящи се образи и видео материали, паралелно ще се откроят някои от най-актуални технологични открития, които са способни напълно да преобърнат представите ни за възможно и невъзможно…

> Не е нужно да сте гледали Част Първа на темата, за да се насладите на Част Втора! 🙂

Заповядайте! 🙂

> Не е нужно да имате предварителни знания по тези теми, за да се насладите на събитието! Въоръжете се единствено с любопитството си! 🙂

Лектори: Изкуствоведите Радослав Механджийски и Теодора Константинова (www.ARTandCulture.today)

Билети можете да закупите онлайн от ТУК: www.artandculture.today

Нямаме търпение да се видим отново – онлайн, а скоро и лично! 🙂 Радо § Теди

> Информация и инструкции за покупка на билети: www.artandculture.today
* Билетите са на стойност 9.80 лв.
* Лекцията продължава 2 астрономически часа с кратка почивка в средата.

*** За да получавате безплатните ни материали, просто влезте в сайта ни www.ARTandCulture.today и въведете име и имейл в изникващото балонче. Веднага ще получите страхотна колекция от филми за изкуство, онлайн ресурси и още куп неща! 🙂 ***

> През месец септември, проектът „Лекционни онлайн събития за съвременно изкуство” се реализира с подкрепата на Столична община, по инициативата „Солидарност в културата” #Солидарност_В_Културата

Лектори: Изкуствоведите Радослав Механджийски и Теодора Константинова (www.ARTandCulture.today)

Билети можете да закупите онлайн от ТУК: www.artandculture.today

Как мислите – дали технологията ще ни спаси или унищожи, дали буквално ще се слеем с нея или ще се окажем подвластни на неограничения й потенциал? Свърза ли ни по-силно помежду ни по време на изолацията или ни отблъсна от себе си?

Съвременното изкуство активно дискутира тези и много други „технологични теми” – затова, на 19-ти септември, именно чрез съвременни произведения, в лекцията ще се обсъдят най-любопитните идеи, свързани с проникването на технологията в живота ни, както и за възможните сценарии, разкриващи технологичното бъдеще на човека.

Очакват ви изключително разнообразни примери – от концептуални произведения, през дигитално изкуство до съвременен танц – разказът ще е наситен със запомнящи се образи и видео материали, в отделни моменти ще има акцент и върху най-актуални технологични открития, които са способни изцяло да преобърнат представите ни за възможно и невъзможно…

Заповядайте! 🙂

> Не е нужно да имате предварителни знания по тези теми, за да се насладите на събитието! Въоръжете се единствено с любопитството си! 🙂

~ ЧАСТ 2 ще бъде на 26-ти септември (събота) от 16:00 ч.!

> Информация и инструкции за покупка на билети: www.artandculture.today
* Билетите са на стойност 9.80 лв.
* Лекцията продължава 2 астрономически часа с кратка почивка в средата.

> През месец септември, проектът „Лекционни онлайн събития за съвременно изкуство” се реализира с подкрепата на Столична община, по инициативата „Солидарност в културата” #Солидарност_В_Културата

Изкуствоведите Радослав Механджийски и Теодора Константинова (www.ARTandCulture.today) дават начало на новия сезон с тема, посветена на пресечните точки между тези все по-застъпващи се и преливащи една в друга креативни дисциплини – съвременно изкуство, дизайн и архитектура! ​

Ще бъдат разгледани някои от най-екстравагантните примери, превърнали се в символ на високо въображение и дързост, ще се изследват тяхната природата и въздействието им върху човешкото възприятие и преживяване. В рамките на събитието ще се засегнат теми като функционалност и красота, сливане на традицията със съвременността, избледняването на границите между различните артистични проекти, потенциала им за взаимодействие, вълнуващо сетивата и ума! ​

Очаква Ви богато визуално преживяване, където художествената смелост сътворява нови представи за реалността!

> Не е нужно да имате предварителни знания по тези теми, за да се насладите на събитието! Въоръжете се единствено с любопитството си! 🙂

Лектори: Изкуствоведите Радослав Механджийски и Теодора Константинова (www.ARTandCulture.today)

Билети можете да закупите онлайн от ТУК: www.artandculture.today

Нямаме търпение да се видим отново – онлайн, а скоро и лично! 🙂

> Информация и инструкции за покупка на билети: www.artandculture.today
* Билетите са на стойност 9.80 лв.
* Лекцията продължава 2 астрономически часа с кратка почивка в средата.

> През месец септември, проектът „Лекционни онлайн събития за съвременно изкуство” се реализира с подкрепата на Столична община, по инициативата „Солидарност в културата” #Солидарност_В_Културата

Sorry, this entry is only available in Английски (Сащ). For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

⚠️За нас е огромна радост да обявим избраните артисти за резидентската програма на Little Bird Artist Residency и Art and Culture Today / Съвременно Изкуство и Култура в село Лещен!

След като получихме много, и то изключително интригуващи кандидатури, от млади талантливи български автори, решихме да направим и допълнителна четвърта сесия, в която да дадем шанс на още трима човека да участват.

Ето и списъкът с участниците, подредени по групи от трима в двуседмични сесии:

1️⃣ 15.06 – 27.06
Ива Маркова
Яел Тайг
Биляна Матеева

2️⃣ 29.06 – 11.07
Гергана Иванова
Младен Йорданов
Слава Георгиева

3️⃣ 13.07 – 25.07
Александра Георгиева
Думисани Карамански
Жана Миткова

4️⃣ 27.07 – 08.08
Гергана Балабанова
Александър Лазарков
Харита Асумани

Поздравления! 🥳

Много се вълнуваме за предстоящата ни първа лятната резиденция с толкова надъхани и пълни с енергия хора! И очакваме с нетърпение да видим какво ще сътворите в резиденцията.

Благодарим и на всички останали кандидати за интереса и желанието! Зарадвахте ни много и ни мотивирахте още повече да създаваме подобни инициативи и в бъдеще. Продължавайте да творите, а ние оставаме на разположение за нови съвместни проекти и колаборации! — at Little Bird Place.

OPEN CALL – резидентска програма за млади български визуални артисти

Юни – Юли 2020

 

Отворена покана за млади български визуални артисти (до 30 години) за двуседмичен творчески престой без резидентска такса в LITTLE BIRD ARTIST RESIDENCY в село Лещен.

Девет избрани артисти ще имат възможнот да творят в резиденцията в сесии по трима, като всяка сесия е с продължителност две седмици в периода 15 юни – 25 юли.

 

Настоящата ситуация изправи всички ни пред редица неподозирани предизвикателства, наложи ни се да се адаптираме, но и да извлечем позитивите от нея. Така се роди идеята да предоставим възможността на 9 млади български съвременни артисти да творят в рамките на 2 седмици в арт резиденцията LITTLE BIRD, намираща се в автентична стара къща в село Лещен.

Инициативата е на галерия Little Bird Place (София), Little Bird Artist Residency (с. Лещен) и платформата за съвременно изкуство и култура Art and Culture Today: www.ARTandCulture.Today

Галерията има специфичен тематичен профил – модерно и съвременно изкуство с фокус природа, биологичен свят и екология. Затова именно в тези теми ще работят селектираните млади автори.

Резиденцията разполага с три самостоятелни стаи, споделени общи пространства – кухня и всекидневна, две бани, три тоалетни, голяма тераса (чардак) и дворни пространства, подходящи за работа. За повече информация и снимки разгледайте секцията в сайта ни (на английски) тук.

 

Условия за кандидатстване:

 • Съвременни български артисти (живеещи и работещи в България) до 30-годишна възраст;
 • Медии: живопис, рисунка, фотография, лека инсталация, видео-арт, дигитално изкуство и смесени техники;
 • За резидентския период авторите следва да работят в тематичния профил на галерията – природа, биология, екология. Не е необходимо портфолиото за кандидатстване на артистите да съдържа произведения в същия профил.
 • Всяка сесия е за трима артисти и е с продължителност две седмици:
  • 15 юни – 27 юни
  • 29 юни – 11 юли
  • 13 юли – 25 юли
 • Начин за кандидатстване: чрез апликационна форма (изтеглете от тук) и кратко портфолио на email: residency@littlebirdplace.com
 • Срок за кандидатстване: 29 май 2020 г.
 • Одобрените кандидати ще получат покана за събеседване по email или телефон.

 

Какво получават артистите:

 • Безплатен престой и условия за творческа работа за 2 седмици;
 • Кураторска консултация (виртуална или на място) от изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски (Art and Culture Today);
 • Групова резидентска изложба на селектирани творби в галерия Little Bird Place в София;
 • Възможност за дългосрочна колаборация с галерията, изразяваща се в представляване на художника в световните онлайн платформи за изкуство: ARTSY, ARTSPER, ARTNET, ARTLAND, както и в сайта и социалните мрежи на галерията.

Художниците следва да си подсигурят:

 • Транспорт
 • Храна
 • Арт материали

Жури при селекцията на авторите:

Изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски от платформата за съвременно изкуство и култура Art and Culture Today (www.ARTandCulture.Today), Антоанета Куик – арт мениджър на галерия Little Bird Place и Росен Узунов – основател и собственик на галерия Little Bird Place.

 

Венцислав Диков и галерия Little Bird Place Ви канят на среща-концерт в камерна и уютна обстановка. Венцислав Диков ще изпълни  Й.С. Бах, Е. Гранадос, А. Бариос, Л. Брауер, В. Диков – на класическа китара.

Накрая – разговор на по чаша вино!

По време на срещата ще бъдат представени нови и непоказвани досега картини на автора (оригинали и принтове върху канава).

💸 Цена: 15 лв. – в цената се включва чаша вино, кафе или чай

💡 За Венцислав Диков (https://ventzislavdikov.com): Български китарист и художник, завършил класическа китара в „НМА Панчо Владигеров“, в класа на Росен Балкански и в „Hochschule für Musik“, Münster, Германия, в класа на Райнберт Еверс. Изнася самостоятелни концерти у нас и в чужбина (Германия, Франция, Белгия, Япония). Репертоарът му се простира от барок до съвременност. Преподавател е по китара и камерна музика е в „НМУ Любомир Пипков“. Венцислав Диков е активен и като композитор на музика за камерни ансамбли (дуа, триа, квартети). Композициите му са изпълнявани на музикални фестивали у нас и в чужбина (Франция, Белгия, САЩ, Аржентина). Участва в ансамбли за импровизационна музика, заедно с музиканти като саксофонистът Robert Würz (Германия), кото-изпълнителката Reiko Imanishi, Япония и др. Освен на китара, свири на кавал.

Венцислав Диков се занимава и с изобразително изкуство. Основното му изразно средство е фигуративна и абстрактна живопис, която се допълва от фотография, скулптура, инсталация и др. Стилово е повлиян от наивизъм, сюреализъм, експресионизъм и др. Имал е над двадесет и пет самостоятелни изложби в България, Япония, Южна Корея, Франция, Германия, Испания, Люксембург и др.

🐤 Купете билет за събитието сега!

Цена: 15 лв. – в цената се включва чаша вино, кафе или чай.

Местата за събитието са ограничени до 25 човека!

Можете да закупите билети:

📌на място в галерията (София, ул. „11-ти Август“ 7) – до един ден преди събитието

📌с банков превод по сметка в банка ДСК – IBAN: BG19STSA93000026146874, BIC/SWIFT на Банка ДСК: STSABGSF – получател „Литъл Бърд ЕООД“ и в основание за плащане посочете „среща концерт 21.02.2020“ и имейл, на който да ви изпратим билета.

📌с кредитна/ дебитна карта или PayPal натиснете бутона “PayPal” и изберете метод на плащане с кредитна / дебитна карта или директно влезте и платете в PayPal акаунта си. При плащане оставете коректен имейл във формата, на който ще ви изпратим билета в рамките на деня!

 

Издателство „Агата-А“ и галерия „Little Bird Place“ ви канят на представянето на книгата “Из живота на мравките” на бележития български скулптор Иван Лазаров.

Поводът за дългоочакваното ново издание на книгата след 20 години, е 130-годишнината от рождението на академик Лазаров, както и настоящата изложба “Мравките на Иван Лазаров” в Little Bird Place.

По време на събитието ще имаме удоволствието да чуем повече за интереса на Лазаров към мравките от неговите внучки, Анна и Ирина, както и от изкуствоведа Любен Домозетски, който е също и куратор на изложбата и изследовател на творчеството на големия български скулптор.

Героите на книгата “Из живота на мравките” приличат много на герои от научнофантастичен роман или от приказка. Но те не са художествена измислица. Природолюбителската страст на Лазаров надскача границите на обикновеното любопитство и ни пренася в удивителния свят на мравките, свят изпълнен с много суровост, но и с много нежност. Плод на многогодишни наблюдения, изследвания и експерименти, причудливите разкази и завладяващите рисунки, събраните народни вярвания, поговорки и гатанки ни позволяват да надникнем в тайните на едно строго организирано общество, по много белези напомнящо човешкото, за да осъзнаем за сетен път мъдростта на природата. Един малък социум, видян и нарисуван от един художник.

📸 За работилницата:

Уменията са най-ценната инвестиция за едно дете. Подарете на детето си съботно-неделен курс „детска фотоработилница“ в уютната обстановка на галерия Little Bird Place в центъра на София. Там то ще се запознае с историята на фотографията, ще научи основните правила на компоцицията, колко е важна светлината за една снимка и как да разказва истории чрез снимките си, за да бъдат интересни и вълнуващи. Децата ще се забавляват с практически задачи в малка група от 8-10 деца.

🗓 18 и 19 януари 2020 г. – 🕰 10:00-15:00 ч.

📌 Възрастова група: 9 – 15 г.

💸 Цена: 100 лв. за двудневния курс. В цената се включва и закуска с топла напитка + обяд (сандвич или пица и плод с напитка).

📌 Програма:
– Кратка история на фотографията
– Видове фотография и работата на фотографа
– Устройство и основни настройки на фотоапарата
– Основни правила при снимане (композиция, правило на третините, водещи линии и т.н)
– Творческа фотография
– Практически занимания на открито

💡 За Михаела Иванова:
Михаела Иванова завършва Нов Български Университет през 2011г. – бакалавърска програма „Визуални изкуства“, модул Фотография. Участва в няколко групови изложби през годините и една самостоятелна изложба – „Slow is the new fast“ – в галерия „Фотосинтезис“ София, с която се дипломира през 2015г. Има няколко публикации в местни и чужди списания, както и награди от няколко фотографски конкурса. Последната година успява да съвмести двете си любими занимания – работата с деца и фотографията, като води лятна детска школа по фотография, за деца от 9-15г.

 

Купете билет за събитието сега!

Цена: 100 лева – в цената са включени закуска с топла напитка + обяд (сандвич или пица и плод с напитка).

Местата за събитието са ограничени до 10 деца!

 

Можете да закупите билети:

📌на място в галерията (София, ул. „11-ти Август“ 7) – до три дни преди събитието

📌с банков превод по сметка в банка ДСК – IBAN: BG19STSA93000026146874, BIC/SWIFT на Банка ДСК: STSABGSF – получател „Литъл Бърд ЕООД“ и в основание за плащане посочете „фотографска работилница“ и името на детето и имейл, на който да ви изпратим билета.

📌с кредитна/ дебитна карта или PayPal натиснете бутона “PayPal” и изберете метод на плащане с кредитна / дебитна карта или директно влезте и платете в PayPal акаунта си. При плащане оставете коректен имейл във формата, на който ще ви изпратим билета в рамките на деня!

Представяне на книгата „Дивите ябълки” – избрани есета на Хенри Дейвид Торо

Издателство „Кръг” и галерия Little Bird Place Ви канят на среща разговор с преводачката Албена Бакрачева, посветен на прочутия американски философ и писател от XIX век Хенри Дейвид Торо. В уютна обстановка ще обсъдим идеите на странника, отшелника и вдъхновителя на Махатма Ганди и Мартин Лутър Кинг, който предпочита да живее в гората, вместо сред хора.

Поводът е новото издание на десет от най-знаковите му есета, които излизат за първи път в самостоятелен том на български. Сборникът „Дивите ябълки” е посветен на 200-годишнината от рождението през 1817-а на „най-истинския американец, живял някога“, както го определя неговият голям сънародник и съвременник Ралф Уолдо Емерсън.

Ще си припомним възгледите на Торо за дивата природа, екокаузите му и политическите му борби, родили прословутото есе „Гражданско неподчинение”, което пък се превръща в надслов на прехода в бившите комунистически страни.

 

Заповядайте в галерията всеки ден от 11:30 до 19:00 часа!

ул. 11 август №7, 1000 София
+359 2 426 80 80
+359 88 233 13 50
gallery@littlebirdplace.comНе пропускайте най-интересното от нас, абонирайте се за нашия бюлетин!