ЧАСОВЕТЕ ПО ПРИРОДОЗНАНИЕ. Текла Алексиева. Илюстрации

Куратор: д-р Любен Домозетски

20.06 – 14.07.2022

Откриване: 20.06.2022 (понеделник) – 17:00 – 21:00

Влезте и разгледайте изложбата виртуално (3D), като кликнете на изображението по-долу:


 

Илюстрациите, които Текла Алексиева създава за кориците на научнофантастичната поредица Галактика придобиват широка популярност. Нейният разпознаваем, интригуващ стил, съчетаващ в себе си една своеобразна интерпретация на сюрреализъм с елементи от фотографията, е познат на мнозина. От друга страна, живописта на Текла също изпъква със своя художествен език и оригинални жанрови решения. Няколко нейни произведения се превърнаха в акцент на една неотдавнашна изложба, организирана в СГХГ и курирана от Георги Господинов и Георги Лозанов*, превърнаха се в олицетворение на цяла епоха от нашето близко минало. Наскоро живописта ѝ отново беше представена, този път в съвместна изложба с Искра Благоева в Галерия One. Така изкуството на Текла Алексиева изпъква със собствен облик, с ярка индивидуалност, с безспорни художествени качества. То продължава да вълнува силно и днес, да привлича и по-млада публика, която остава очарована от срещата си с тази художничка.

Към нейното изкуство трябва специално да бъде отбелязана още една важна част. Това са огромното количество научнопопулярни илюстрации, създадени за различни издания в областта на природните науки. Те сякаш са по-малко известни и не са показвани в изложбен контекст и именно на тази страна от творчеството на Текла Алексиева е посветена настоящата изложба в галерия Little Bird Place. Илюстрациите, създадени в различни години за учебници и книги, представляват интересен синтез между наука и изкуство, между вярно възпроизвеждане на действителността, на природните явления и изявен стремеж за ясно, точно и разбираемо пресъздаване, представено с вкус, с премерена стилизация и обобщеност, с разпознаваем стил и жизнерадост. Тези творби изграждат един собствен свят, в който освен природните закони, безупречно визуализирани, властват и законите на научната илюстрация със стремежа за обективно възпроизвеждане на заобикалящия ни свят, властват законите на естетиката с хармонични хроматични съчетания, с обмислени форми и композиционни решения, но властва най-вече стремежът тези изображения да бъдат ясно разпознаваеми, вълнуващи и запомнящи се. С тези качества илюстрациите на Текла не само че напълно отговарят на предизвикателствата, които стоят пред една природонаучна илюстрация, но изпъкват и като самостоятелни произведения на изкуството с изтънчен художествен език. Освен това те дават и интересна възможност да се надникне в изкуството на книгата и илюстрацията преди дигиталната епоха и времето на съвременните компютърни програми. И именно ръкотворността вълнува може би най-силно в тези творби, прави ги разбираеми, жизнерадостни, достъпни и въздействащи. Тяхното представяне в изложба е необходимо именно днес, във време, в което дигиталната илюстрация със суров колорит и механично решени детайли издава липса на мисъл, отдръпва се от определението за художествено, превръща се в безизразно документиране.

Изложбите, представящи произведения на Текла със сигурност будят особен сантимент в поколенията, познаващи нейните корици на поредицата Галактика или живописните ѝ творби от Общи художествени изложби. Но нейното творчество се оказва особено интересно и вълнуващо и за по-младо поколение, което по една или друга причина за първи път открива творбите на Текла Алексиева. И това е безспорно доказателство за забележителните художествени качества на нейното изкуство. Това е среща, напомняща ни за непреходния характер на добрата живопис, която извън класификации, определения и формулировки, всеки път въздейства непосредствено.

д-р Любен Домозетски

София, Юни 2022

_____________

*Изложбата „Следобедът на една идеология“, 2016, част от проекта „Другото око“ на СГХГ

Към изложби

Заповядайте в галерията от вторник до неделя от 13:30 до 19:00 часа!

ул. 11 август №7, 1000 София
+359 2 426 80 80
+359 88 233 13 50
gallery@littlebirdplace.comНе пропускайте най-интересното от нас, абонирайте се за нашия бюлетин!