ЕКВИЛИБРИУМ – изложба на Себастиян Куик и Антоанета Куик

08.02.2024 – 29.02.2024

Откриване: 08.02.2024 г. (четвъртък): 17:00 – 21:00 ч.

Вижте всички произведения от изложбата ТУК!

 

ЕКВИЛИБРИУМ е първата изложба в пълна колаборация нa шведско-българското дуо Себастиян Куик и Антоанета Куик, създадена специално за галерия Little Bird Place. Откакто се срещат за пръв път през 2011 г. двамата артисти се впускат в съвместно пътешествие, което довежда до мултидисциплинарен творчески съюз.

Освен, че споделят фамилно име и творчески идеи, Антоанета и Себастиян споделят често и ателиетата си в София и Хьор (Швеция) един с друг. Произведенията за тази изложба са създадени именно в резултат на съ-творческата им дейност в последните месеци в двете страни, и споделеното им време сред природата – в наблюдение, размишление, медитация, взаимодействие и просто игра.

 Дълбоката връзка на Себастиян и Антоанета с живия свят, съчетана с афинитета им към сюрреализъм и разказване на истории, спомагат за създаването на това еклектично и изненадващо кохерентно художествено единство. На фона на абстрактни изображения изпъкват конкретни размисли по комплексността на човешката природа и невидимата свещена нишка, обединяваща преживяванията ни.

Съвместната им изложба ЕКВИЛИБРИУМ е изследване на равновесието в природата, равновесието в човешкото същество в състояние на вътрешен баланс, и равновесието като хармония между човека и природата. Човечеството е достигнало точка, в която сме принудени да осъзнаем, че ние сме тези, които водят равновесието до разпад. Изглежда, че колкото повече човек, толкова по-малко природа.

 Творческият обмен между Антоанета и Себастиян нарежда пъзел от преплетени обекти и изображения – органично ненатрапчиви, но достатъчно смели да призоват зрителя да надникне в хралупата, да потърси скрити символи в клоните, да се види в окото на дървото и да преосъзнае своята добре забравена, но дълбоко вкоренена принадлежност към природата.

ЕКВИЛИБРИУМ представя любопитен микс от медии и техники, приели формата на причудливи обекти, колажи, асамблажи, инсталации, рисунки и фотографии, създадени в тясна колаборация между двамата артисти. Себастиян и Антоанета вдъхват нов живот на изоставени антики, намерени животински и природни елементи и захвърлени органични материали, като ги реставрират, преобразуват, реконструират и преосмислят. Стремят се да създават съзнателно и съобразено с ресурсите и потреблението изкуство, което вместо върху околната среда, да въздейства върху хората. Инжектирайки предмети от ежедневието с елементи на абсурдност, освен, любопитен вид, Антоанета и Себастиян им придават и необичайно значение, за да може естественото да бъде видяно като свръхестествено.

 

Антоанета Куик (р.1985, София, България) е визуален, музикален и пърформанс артист, като и арт мениджър и куратор в галерия Little Bird Place. Първият й кураторски проект и първо публично представяне на творбите й, е изложбата “20х20 Транс Формат” (2020 г.) в Little Bird Place, последвана от “Референтни Рамки” (2021 г.) и “Безспир” (2022 г.). Дълбоко вдъхновена от природата и съзнанието, Антоанета съчетава естествени елементи с намерени предмети и фотография в асамблажи, колажи и инсталации. Творбите й провокират размисъл над всеобщата свързаност и лутането между крайностите в търсене на баланс и симбиоза между човек и природа.

 

Себастиян Куик (р. 1987, Малмьо, Швеция) е визуален артист и татуист, работещ със смесени техники, стенопис, илюстрация и занаяти. Неговият самозаглавен стил – сюрреалистичен символизъм – преминава като обща нишка през всичките му артистични изразни средства. Израснал и работещ в Хьор (Höör), където се намира и неговото Ателие Алма, той прекарва и голяма част от живота си в пътуване и практикуване на изкуството си извън Швеция. Себастиян намира вдъхновение отчасти в баланса, търпението и дълбочината на природата, но също и в човешката природа, нашия вътрешен свят, нашата дълбочина.

 

 

Към изложби

Заповядайте в галерията от вторник до неделя от 13:30 до 19:00 часа!

ул. 11 август №7, 1000 София
+359 2 426 80 80
+359 88 233 13 50
gallery@littlebirdplace.comНе пропускайте най-интересното от нас, абонирайте се за нашия бюлетин!