Figure 1.A. – ИЗКУСТВОТО НА НАУКАТА

Международна изложба на изображения от научни проекти

 

23.06 – 11.07.2021

 

Влезте и разгледайте изложбата виртуално (3D), като кликнете на изображението по-долу:


 

Вижте произведенията от изложбата тук!

 

Figure 1.A. е неправителствена организация, базирана в Швейцария – колектив от учени и художници, които вече пета година организират изложби, разкриващи естетическата привлекателност на науката и научните изследвания. Зад инициативата се крие и конкретна мисия – формиране на условия за свободно общуване между публика и наука, което преодолява дистанцията, породена от специфичните процеси и познания, съпътстващи всяка научна сфера.

За да постигне това, колективът подбира изображения от изследователските търсения на учени от множество световни университети – хора, посветили се на някои от най-актуалните проблеми и тенденции в съвременната наука. Тези изображения обаче не са просто формален прочит на дадено събитие или процес. Тяхното визуално звучене охотно попада в категорията на изящното. Усещането за творческа креативност, породено от необикновените взаимодействия между пространства, форми и цветове, ги превръща в произведения на изкуството с отличаваща се художествена стойност. Произведения, въплътили в себе си  скритите научни измерения на реалността.

Добрите учени и добрите художници споделят близък светоглед. В центъра на тяхното намерение ще открием потребността от разкрепостена мисъл, неконвенционално възприятие, иновативност, висока склонност към експериментиране, желание и устрем за превъзмогване на всички ограничения, лимитиращи по-задълбоченото познаване на материята и духа. Затова науката и изкуството са манифестация на някои от най-високите човешки стремежи. Проектът на Figure 1.A. успява да обедини тези две сфери на дейност чрез нетрадиционна и особено оригинална перспектива, която ни позволява да се доближим до научната действителност, наслаждавайки се на едно запомнящо се визуално пътешествие.

Това е първата международна изложба на колектива, а домакин е галерия Little Bird Place в партньорство с платформата за съвременно изкуство и култура Art and Culture Today. Експозицията се състои от някои от най-добрите изображения, представени досега в пет годишната история на инициативата.

Радослав Механджийски и Теодора Константинова
Куратори и създатели на Art and Culture Today

 

 

Към изложби

Заповядайте в галерията от вторник до неделя от 13:30 до 19:00 часа!

ул. 11 август №7, 1000 София
+359 2 426 80 80
+359 88 233 13 50
gallery@littlebirdplace.comНе пропускайте най-интересното от нас, абонирайте се за нашия бюлетин!