Градината на божествените удоволствия

Самостоятелна изложба на Ясен Згуровски

19 март – 14 юни

Изложбата „Градината на божествените удоволствия“ на Ясен Згуровски наподобява една хумористична и съзнателно неподредена съвременна митология от измислени Богове. Хибридни същества, обединили в себе си плътта и нравите на човека и природата. Изкушена от поп културата и естетиката на кича, градината на Ясен Згуровски е в косвена кореспонденция с епичната нравоучителна творба на Йеоронимус Бош „Градината на земните удоволствия“ от 1504 г., коментирайки абсурдността на множество морални кодове, все още функциониращи като обществени устои.

Митовете имат легитимираща роля в културата ни, без съдържанието им да подлежи на удостоверяване. Те са повествователни разкази, чиято символика е въпрос на догадки. Днес ние търсим упование и смисъл в митологиите на отминали култури, а нашите собствени „легитимиращи разкази“ сякаш обитават пространствата на политиката, медиите, откликват в социалните напрежения. В този контекст изложбата на Ясен Згуровски се превръща в откровение, изтъкано от морални анекдоти, които ни освобождават от сковаността на конвенционалните възприятия и ни повеждат към открит прочит на редица клишета, свързани с поп културата, гей културата, консуматорските страсти, Божествените и природни закони.

Попадаме в една градина, която ни разкрива бляскав спектакъл от тържествуващи хибридни божества в почивка, блажено отдадени на своите удоволствия, мечти, пристрастия и цветни преживявания – със себе си и с околните… Освободеният танц на природата… Тази градина не е тайна, тя е отворена за всеки, дръзнал да разгърне калейдоскопа на своите желания.


Тази летлива провокативност е облечена в характерна и отдавна осмислена от автора естетика на кича, която е рядък феномен в българския художествен живот. Когато говорим за кич в изкуството, думата е лишена от първосигналната негативна конотация, утаила се в ежедневния език. Става въпрос за утвърдена естетическа категория, превърнала се в средство за възнасяне над тривиалността, за шеговито, но, все пак, безпардонно и ярко, негодувание срещу изоставащото мислене.

Куратори: Теодора Константинова и Радослав Механджийски (Art & CultureToday)

Към изложби

Заповядайте в галерията от вторник до неделя от 13:30 до 19:00 часа!

ул. 11 август №7, 1000 София
+359 2 426 80 80
+359 88 233 13 50
gallery@littlebirdplace.comНе пропускайте най-интересното от нас, абонирайте се за нашия бюлетин!