МОРЕТА И БЛАТА – изложба на Гергана Табакова

26.05. – 12.06.2022

Галерия Little Bird Place

Откриване: 26.05.2022 (Четвъртък), 17:30 – 21:00

 

Влезте и разгледайте изложбата виртуално (3D), като кликнете на изображението по-долу:


Водата, която понякога се разглежда като свързана с човешките емоции и житейски промени, често провокира размисъл върху собственото, вътрешно, непостоянно движение.

Серията разглежда динамиката в повърхността и дълбочината на различни водни басейни, като се опитва да ги свърже с измененията в човешките състояния и значението, което им придаваме. Двете водни пространства, изобразявани в серията, отразяват границите на полето, в което се случват човешките преживявания. Те се явяват полюсните означения, контрастите, между които вирее животът. В контекста на серията това са морето и блатото, с техните битуващи и метафорични характеристики; спокойните, сияйни води – бурните мрачни вълни; светлините на приключенското вълнение и непредвидимо движение – познатите, застинали във вътрешен, мрачен живот води…

Така конкретните места се свързват в един общ поток от опозиции, които едновременно присъстват, но и се губят в него. Затова се проявяват като отражения, безплътни знаци на своята собствена полярна сила. Някъде в образите на картините същностните разлики на двата полюса се загубват – провокация да се излезе от фиксираните значения на блато и море и възможност да се преразгледа стереотипното преносно разбиране за тях. А оттам – възможност за преосмисляне на човешките състояния и етапи – също рядко еднозначни.

С изпълващото серията лишаване от конкретика, възможностите се разширяват – усещанията все повече се отнасят към общия поток от преживявания, отколкото към самите преживявания; насочваме се към ритмичните светове на движението на потока, в който опозициите се сливат в една обща визия.

В пластичен контекст, отнемането и добавянето на материала, както и редуването на тези действия, е в съзвучие със заложеното усещане за противоречие и непрестанната игра на гоненица между стойностите.

Гергана Табакова, Май 2022

Към изложби

Заповядайте в галерията от вторник до неделя от 13:30 до 19:00 часа!

ул. 11 август №7, 1000 София
+359 2 426 80 80
+359 88 233 13 50
gallery@littlebirdplace.comНе пропускайте най-интересното от нас, абонирайте се за нашия бюлетин!