NO TERRITORY – изложба на Петър Чиновски

12.10 – 01.11.2022

Куратор: Радослав Механджийски

Откриване: 12.10.2022 (сряда) – 17:30 – 21:00 часа

Галерия Little Bird Place

Проектът на Петър Чиновски „No Territory” е метафора за серия от феномени, пряко свързани с желанието и потребността ни да комуникираме реалността – да я съпреживяваме и да се ориентираме в нея. Общото между тези феномени е опитът за „превод“ или „картографиране“ на събития, усещания и обекти. Опит, който майсторски ни съблазнява със своята привидна лекота и организирана схематичност, но, едновременно, някак мнимо и ловко, изгражда непреодолима дистанция в способността ни изцяло да обхванем същината на изплъзващото се битие.

Независимо дали споделяме изживяване със свой приятел, дали надничаме в спомените си, за да се подсетим кои сме или просто направляваме маршрута си по географска карта, нашето общуване с реалността е дефинирано от удобствата и ограниченията на метода за „пренос на информация“. Езикът все не ни достига, за да изобразим всеистинно разбиранията и усещанията си за дадена случка или ситуация – но когато разказваме на приятели, социалният договор изисква да приемем, че проумяваме напълно. Паметта ни притежава благородното свойство да забравя, тя в някакъв смисъл „картографира“ нашето минало – така „кои сме ние“ е просто компилация от малко спомени и отношението ни към тях. Идентично, географската карта схематично обобщава реалния пейзаж, за да ни помогне да се ориентираме в него – каквото правят езика, паметта ни и много други елементи от нашето същество и социален живот.

С изложбата си Петър Чиновски насочва вниманието ни именно към дистанцията между абсолютната реалност и методите ни за комуникация на тази реалност. Прави го с изненадващо разнообразие от изразни средства, без никакъв намек за досадна социална критичност или изфабрикуван морализаторски тон. Напротив, авторът интерпретира темата открито, с внимателно съждение за мястото и смисъла на всеки елемент в художествения синтаксис на проекта. С ясното съзнание, че периметърът на третираните въпроси е „ничия територия“, а всяка подобна територия е пълноценно пространство за обмяна на идеи и възприятия.

Радослав Механджийски

* Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма „Творчески Стипендии“

 

Влезте и разгледайте изложбата виртуално (3D), като кликнете на изображението по-долу:

 


 

Принципът на комплементарност в микробиологията е механизъм за осъществяване на взаимодействие между молекулите чрез съответствие на пространствените структури. Пикселните изображения и компютърните операции като цяло съответстват на серия от транзистори във включено или изключено състояние. Магнитният резонанс визуализира локални промени в мозъчната активност. Понятието за mapping в математиката се отнася до асоциирането на обект от един сет към обект от друг сет. Преводът от един език на друг се свежда до правила за съответствията между два сета от лингвистични единици.

Картографирането е създаването на репрезентации заориентация и прагматично опознаване на околната среда. За да се преведе в езика на картата, територията бива редуцирана до съставни елементи, излишната информация бива филтрирана до достигането на полезна симулация.

В труд от 1933 Алфред Кожибски пише „картата не е територията„, препращайки към отношението репрезентация-реалност. В този контекст картите казват какво да правим, не какво е. Репрезентациите наподобяват историческите анекдоти, които са се оказали фиктивни, но все още илюстрират нещо истинско.

В алтернативна версия в условно наклонение, картите биха изреждали свидетелства за територия, но никога не бихме достигали до територията, бихме разполагали само с карти на картите, картата би препращала към следващото ниво на по-детайлни и богати версии на карта. Всяко възприятие би оставало опосредствано и обработено, никога директно. Най-изчерпателното описание на един живот би било непълно. Но именно, понеже би било илюзия, че някога стигаме територия, би било илюзия, че картата е отделна от територията. Фикцията би била изживяна като фактология. Картите биха били преживявани като територии.

Езикът би картографирал преживяването подобно на визуалните репрезентации, и би бил податлив на същите капани. Донякъде бихме осъзнавали непълноценността при кодирането на суровото преживяване в езикови символи; подвеждащото би било, когато приемем, че сме в състояние от езиковите символи да декодираме пълноценна реалност. Бихме започнали да мислим, че казаното е всичко, което съществува, и бихме пропускали това, което не може да бъде казано. Уютната граматическата кохерентност би приспивала вниманието.  В известен смисъл всяко съждение би било погрешно, включително и най-вече убедителното, изчерпателното, емпиричното и неопровержимото. Това би се разширило до илюзия за разбиране – това, което сме разбрали, е всичко, което има за разбиране, и всичко, което го има, е разбираемо.

Текс ттруде нз ачетен еказв аповече.

Петър Чиновски

Към изложби

Заповядайте в галерията от вторник до неделя от 13:30 до 19:00 часа!

ул. 11 август №7, 1000 София
+359 2 426 80 80
+359 88 233 13 50
gallery@littlebirdplace.comНе пропускайте най-интересното от нас, абонирайте се за нашия бюлетин!