• ОБЕКТИ НА ТЕЖЕСТТА • самостоятелна изложба на Александър Лазарков

03.05. – 20.05.2022

Галерия Little Bird Place

Куратори: Теодора Константинова и Радослав Механджийски 

Откриване: 03.05.2022 г. (вторник), 17:00 – 21:00 ч.

Влезте и разгледайте изложбата виртуално (3D), като кликнете на изображението по-долу:


 

Галерия Little Bird Place представя самостоятелната изложба „Обекти на тежестта“ на Александър Лазарков.

Младият визуален артист поставя под въпрос понятието за „тежест“ както във физичен, така и в метафорично-психологически смисъл. Доколко самите ние сме зависими от физичните явления, доколко ги разпознаваме и доколко ясна е взаимовръзката ни с тях? Произведенията са резултат от множество експерименти с материали, техники и предизвикателствата на техните (не)възможни взаимодействия. Като един изобретател, Александър Лазарков ни повежда по пътя на неподозираните сигурни неща.

Александър Лазарков завършва специалност „Графика“ в Националната Художествена Академия. Вълнува се от експериментирането с идеи и изразни средства, непрестанно изненадва с нови подходи и интерпретациии на теми от сферите на биологията, екологията, химията, физиката и психологията. През 2020 г. печели конкурса Cubos del tentaciones в Билбао, Испания. Той е и един от резидентите в Little Bird Artist Residency в село Лещен през 2020 г.(Съвместна инициатива на Little Bird Place и Art & Culture Today). През 2021 г. Александър е номиниран за престижната награда за млади художници БАЗА. Реализирал е вече няколко самостоятелни изложби.

По неговите думи: „Тази експозиция е вдъхновена от написаната през 1915 година „Теория на относителността“ от Алберт Айнщайн. Всеки ден се потапяме в свят, изпълнен с изкушения за нашето възприятие, което е готово като гъба да попие от всичко. От тук идва и въпросът: Какво наистина виждаме и защо го виждаме? Надали някога ще разберем целия отговор на този въпрос. Но, за да се опитаме частично, ни трябват основните принципи, константни и променливи, които да ни обяснят случващото се около нас. Именно тук идва теорията на Айнщайн и как тя поставя гравитацията като една от константите в нашата Вселена. Идеята, че всичко около нас има маса, а когато масата е определяща, всичко останало бива водено от нея…

В изложбата визуализирам основни принципи и взаимодействия между тежестта, обектите, подвластни на нея, и тяхната аналогия с нас самите.

Всичко е обект на тежестта, но най-вече ние и това, на което ние придаваме тежест и значение. От там се поражда и въпросът кое ние намираме за тежко и дали говорим за физична или метафорична тежест?“

 

 

Към изложби

Заповядайте в галерията от вторник до неделя от 13:30 до 19:00 часа!

ул. 11 август №7, 1000 София
+359 2 426 80 80
+359 88 233 13 50
gallery@littlebirdplace.com



Не пропускайте най-интересното от нас, абонирайте се за нашия бюлетин!