PATTERN RECOGNITION – изложба на Анна Комитска, Викенти Комитски и Джулиас Грабиански

08.11.2022 – 04.12.2022

Откриване: 08.11.2022 – 17:00 – 21:00

“Pattern Recognition” ни пренася в пейзаж от далечното бъдеще и насочва вниманието ни към съвместното съществувание на човека и неговата дейност, активността на живата и неживата материя, и мрежови индустриални артефакти. В парелелен свят, изплетен от пипала, зрителят е подтикнат да разпознае активното влияние и автономността на всяка материя, която не е Човек, и нашата непотребност във време на необратима криза.

Изложбата е връщане към състояние на втечненост – старите ледове сe стопяват и забравят, клетките се разграждат и заразяват; материалността на всякакви системи се разпада, прегъва и сглобява в неопределени формации. Познати схеми, разгънати в солидни структури от миналото, повече не са валидни. Нови течни форми на знание се конкретизират и изплъзват покрай човешкото разбиране.

Адаптивната мутация на организмите вплита своите пипала в автоматизираната мрежа. Какво разпознаваме в машината и как разчитаме нейните възможности? Тъй като пространството, в което машината създава своето значение остава чуждо на нашето възприятие, ние сме зависими от една особена непознаваемост. Кодираната спекулация съдържа нещо чудато, което сме изкушени да оприличим на първична интелигентност.

Тази серия от арт обекти е изградена от намерени всекидневни отпадъци, опасни материали, природни елементи, софтуерни интервенции, алгоритмични архиви. Откриваме тези асемблажи в състояние на трансформация към едно хибридно съществуване. Природа и култура се сблъскват в проводими живи и синтетични тела, където модели на света и реалността се усукват в едно. Формират се смислени връзки измежду несвързани неща – но за чий прочит и с каква цел?“

Анна Комитска

 

 

Вижте произведенията от изложбата тук!

 

Влезте и разгледайте изложбата виртуално (3D), като кликнете на изображението по-долу:

 


 

 

 

Анна Комитска (р.1998, София, България) е художник, писател и продуцент, живееща в Лондон. Работи с изображения, обекти, видео и инсталация. Анна разглежда съвременни идеологии, дигитална култура и политическа екология през колективната памет, спекулация и машинно самообучение. Анализира, превежда, измества контекста на темите, които разглежда в паралелна реалност чрез различни медии. Изображението се колебае между факт и измислица, между природното и изкуственото. С писането си, Анна изследва пост-антропоцентризма и гледните точки на материи и същества от природата в пресечната точка между изкуство, антропология и технологии.

Викенти Комитски (р.1983, София, България) живее и работи в Берлин и София. Викенти работи в голямо разнообразие от медии, включително обекти, видео, инсталации, рисунки и др. Неговите творби разглеждат и се занимават с резултатите от модерния живот и свят и свързаните с тях въздействия върху околната среда. Неговият подход съчетава полуносталгичен прочит към авангардни движения от 20-ти век с научно-фантастични и дистопични разкази и естетика.

Джулиас Грабиански (р.1997, Краков, Полша) е художник, живеещ в Лондон. Работи със и проучва нови дигитални технологии. Практиката му разглежда спекулативното бъдеще, интернет култура и дигиталното изображение. В момента използва визуално машинно самообучение и намерени изображения, за да проучи ролята на технологиите в разбирането ни за бъдещето. Практиката му, повлияна от “шитпостинг” и мемета, разглежда как дигитални митологии се създават и разпространяват в онлайн пространството.

Към изложби

Заповядайте в галерията от вторник до неделя от 13:30 до 19:00 часа!

ул. 11 август №7, 1000 София
+359 2 426 80 80
+359 88 233 13 50
gallery@littlebirdplace.comНе пропускайте най-интересното от нас, абонирайте се за нашия бюлетин!