ПРЕОБРАЗЯВАНЕ – самостоятелна изложба на Калина Христова

21.04. – 15.05.2021

 

Вижте всички произведения от изложбата ТУК!

 

Влезте и разгледайте изложбата виртуално (3D), като кликнете на изображението по-долу:

„Картините, представени в изложбата, продължават визуалните ми изследвания в областта на портретната рисунка, навлизайки в още по-дълбоките емоционални преживявания, каквито всеки човек крие в себе си. Човешките емоции и състояния са една от основните теми в творчеството ми, над които работя в последните десет години. Това, което носим като емоционален багаж, не се вижда с просто око, невинаги прозира, а и може да остане завинаги скрито зад социалната ни фасада. Това ме амбицира да искам да илюстрирам в дълбочина човешката душа, като най-често се взирам в своята собствена, а друг път успявам да премина директно през нечия „красива“ или „грозна“ обвивка, за да достигна до неговата неподправена същност. Търся корените на човешката природа, които са оплетени от лианите на нашите лични демони. В човешката природа виреят и цветя и бурени. Кое от двете надделява във флората на душата ни, зависи от това, с какво поливаме тази буйна растителност. Портретите, които рисувам не са отражение на реалността, образите са имагинерни, но въпреки това са носители на истинност, съсредоточена в портретните вариации на душевните състояния.“, К. Христова, 2021

 

За автора:

Калина Христова е художник, график, илюстратор и дългогодишен преподавател в Нов български университет, ръководител на департамент „Изящни изкуства” от 2020 г.

Завършила е Националната художествена академия в София със специалност „Графика“, след което продължава в магистърска програма „Графичен дизайн“ в НБУ. Специализира във Виенската академия за изящни изкуства (Akademie der bildenden Künste Wien), като след завръщането си в България започва да преподава рисуване и графика в НБУ.

Творческите ѝ проекти са в областта на плаката, класическите и дигитални илюстративни техники, и графичните технологии, а научните ѝ интереси са най-вече свързани с теорията и историческите аспекти на графичния и комуникативен дизайн. Плакатите, картините, графиките и илюстрациите, които създава, имат за цел да те накарат да се усмихнеш, но и да се замислиш за някои позабравени неща, за човешката същност, за стойността на моралните ценности и гротеската в общуването.

Калина Христова има разнородни търсения, както в областта на графиката, така и в акрилната живописна техника. Разпознаваем автор е на портретни графични рисунки, цветна графика и илюстрация. Като активен творец и преподавател за нея изкуството е форма на общуване не само по време на лекции в университетска среда, но и в обществени дейности и кампании, в които тя често взима участие. Работи по социални кампании, осъществени съвместно с държавни институции и представители на бизнеса, както и в кампании, свързани с трафика на хора и донорството, имащи за цел да привлекат вниманието на обществото чрез визуалния език и комуникация. Реализира участия в групови изложби и самостоятелни такива в България, Австрия, Германия, Сърбия, Испания и Чехия.

Към изложби

Заповядайте в галерията от вторник до неделя от 13:30 до 19:00 часа!

ул. 11 август №7, 1000 София
+359 2 426 80 80
+359 88 233 13 50
gallery@littlebirdplace.comНе пропускайте най-интересното от нас, абонирайте се за нашия бюлетин!