Спалнята на Нево – Невелин Иванов

Куратор: Андрея Гандева

Креативен медиатор: Мариела Гемишева

18.01.2024 – 02.02.2024

Откриване: 18.01.2024 (четвъртък) –  18:00 – 21:00

Галерия Little Bird Place, 1000 София, ул. „11-ти Август“ 7

Вижте всички произведения от изложбата ТУК!

Втората самостоятелна изложба на Невелин Иванов продължава да се занимава с темата за психическото здраве, представена в първия му самостоятелен проект – „Ако имах прасе, щях да го кръстя Нево“. Авторът, който е успял да сподели за проблемите си, свързани с булимията, хранително разстройство, което се мисли по-скоро като женско, вече е намерил начин да го преодолее. Приел тялото си и дори обикнал образа си, но на каква цена? Преодоляването на едно състояние бива заместено с друго – постоянното желание за секс. Този проект има за цел образно да вкара публиката в най-интимните кътчета от съзнанието на автора като символно го пренесе в спалнята му. Мястото, където сме наистина себе си. Спалнята като поле за анализиране и осмисляне на голото тяло, както и пространство за вглеждане в самите нас. По този начин един вид пристрастеност бива изместена, за да направи място на нова.

Нуждата да си харесван, желан, обичан се превръща в зависимост. Защото какъв по-добър начин има да харесаш самия себе си, ако не през другите? Чрез бродирането и постоянното проникване на иглата в плата, напомнящо акта на пенетрация, авторът изобразява различни части от тялото си върху възглавници и приканва публиката да си легне с него. Върху две канави авторът е избродирал свои автопортрети, правейки препратка както към живописта, така и към психоанализата и вглеждането навътре. Пристрастеността към собствения образ е завзела пространството, за да се превърне в художествено произведение.

Невелин Иванов е роден през 2002 в Бургас. Студент в специалност Mода в Националната художествена академия. Той е визуален артист, експериментиращ в областта на графиката, живописта и концептуалната мода. Първата му самостоятелна изложба „Ако имах прасе, щях да го кръстя Нево“ (2023) се провежда под формата на pop-up събитие в галерия Little Bird Place, София. Невелин има няколко участия в групови изложби и модни пърформанси, част от които са: „Играчка-плачка“, галерия ИСИ, София (2023); Defy The Status Quo, Æther Haga, Хага, Нидерландия (2023)/ DOZA, София (2023); Арт фешън пърформанс, галерия „Академия“, София (2023).

Към изложби

Заповядайте в галерията от вторник до неделя от 13:30 до 19:00 часа!

ул. 11 август №7, 1000 София
+359 2 426 80 80
+359 88 233 13 50
gallery@littlebirdplace.comНе пропускайте най-интересното от нас, абонирайте се за нашия бюлетин!