Трънливо лято

30.07 – 01.09.2021
Откриване: 30 юли, 16 – 21ч.

 

Влезте и разгледайте изложбата виртуално (3D), като кликнете на изображението по-долу:


 

Вижте произведенията от изложбата тук!

 

Изложбата „Трънливо лято“ представя четирима художници, базирани в Берлин – Викенти Комитски, Jazoo Yang, Francisco Montoya Cazarez и Ties Ten Bosch. Различни като произход и авторски търсения, те са обединени от свободомислието на съвременната берлинска сцена, превърнала се в пресечна точка на техните кариери и познанства.

 

Идеята на изложбата е метафора за един ироничен конфликт, който раздира ежедневието на почти всеки активен човек. Желанието ни да бъдем свободни и щастливи е в постоянно противоречие с всевъзможни фактори, ограничаващи тези наши стремежи. От простичкото ежедневие до екзистенциалното ни усещане за реалност, този конфликт се материализира в мисли, усещания, решения и случки, които варират от трагичното до смехотворното…

 

Защото всяка наша мисъл за пътуване, приключенстване и наслада е моментално осъразмерена с времето и средствата, с които разполагаме. Всеки наш импулс за непосредствен израз на емоция и чувства е взискателно претеглян от социалната среда. Всякa наша идея е в дуел с всички идеи, познати на човечеството, а приносът на всяко наше постижение може да угасне, веднъж погледнат от кулата на апокалиптичното ни бъдеще.

 

Този абсурд се концентрира в нас самите. Той ни тласка в полюсите на смисъла и безсмислието, проявявайки се в най-разнообразни форми. От желанието ни да се напием и да покажем среден пръст на целия свят, до идеалистичния стремеж да пребродим всички непреодолимости на живота. Затова и лятото е трънливо. То е слънчево, но твърде горещо, на морето е страхотно, но трябва да се внимава, човек може да се поотпусне, но само за социално отговорен период от време, изборите минаха, но резултатът е същия, животът е прекрасен, но си отива.

 

✷ Куратор: Радослав Механджийски

 

⇨ Викенти Комитски (Берлин, р. София) – www.vikentikomitski.com. Автор, работещ в разнообразни медии – обекти, инсталации, видео, рисунки – с множество участия и самостоятелни изложби в Европа и САЩ. На изложбата в Little Bird Place той ще представи серия от рисунки, живопис и колажи – някои от тях създадени специално за проекта.

 

⇨ Jazoo Yang (Берлин, р. Южна Корея) – www.jazooyang.com. Художничка с концептуален изказ, която често работи с природни елементи, както и с намерени обекти и материали. В изложбата ще бъдат показани няколко произведения от серията “Immanence (Stolen Time)”, реализирана именно чрез случайно открити материали, както и поредица от рисувани фотографии.

 

⇨ Francisco Montoya Cazarez (Берлин, р. Мексико) – www.franciscomontoyacazarez.de.Основен фокус на автора са рисунката и живописта. Сред експозицията ще бъдат представени серия от спонтанни и импулсивно изпълнени творби, които успяват да отразят сложна смес от настроения, обединяващи социалния ангажимент и хумора.

 

⇨ Ties Ten Bosch (Берлин / р. Хоналндия) – www.tiestenbosch.com. Художникът работи с абсолютно разнородни медии, общото в изпълнението на проектите е начина на концептуализиране на темата и материалите, които го интересуват. Последната му серия творби е изпълнена в рамките на международната арт резиденция, базирана в с. Царимир, IMAGO International Artist Residency (www.ARTandCulture.today/imago) – материалът са свалени от уличното пространство пластове плакати. В изложбата ще видите именно произведение от тази серия.

 

 

Към изложби

Заповядайте в галерията от вторник до неделя от 13:30 до 19:00 часа!

ул. 11 август №7, 1000 София
+359 2 426 80 80
+359 88 233 13 50
gallery@littlebirdplace.comНе пропускайте най-интересното от нас, абонирайте се за нашия бюлетин!