ВРЪЗКИ – Изложба на Милен Радев

3 – 21 април 2024 г.

Куратор: Никола Михов

03 април, 17:00 – 21:00 ч.: Откриване в Little Bird Place и отсрещния двор на сугестопедична къща “7 ключа”

 

06 април: Отворени врати на Little Bird Artist Residency в село Лещен с Милен Радев

 21 април, 16:00 – 19:00 ч.: Финисаж и среща-разговор с Милен Радев 

Вижте всички произведения от изложбата ТУК!

                                                                                                                                

В изложбата „Връзки“, създадена специално за галерия Little Bird Place, Милен Радев представя своите скулптурни обекти, изградени от тикли*, които той нарича „габрици“. В духа на лендарта, авторът създава скулптури от сурови материали и ги поставя в естествена среда, където биват изменени или заличени от природните сили. Освен в горите на Родопа планина край село Габрица, откъдето идва и наименованието им, можем да ги срещнем и в неговите черно-бели ръчно копирани фотографии. Те са представени в изложбата паралелно със сайт-специфик обекти от камък, част от които ще бъдат разположени и в двора на сугестопедична къща “7 ключа”, намиращ се срещу галерията.

 

Историята започва преди десетина години, когато Милен се връща обратно към корените на рода си в село Габрица. Там той заживява първо временно, а после и постоянно, във вековната къща на прадядо си, давайки ѝ нов живот. За него тиклите по покривите на старите къщи са отпечатък на времето, пазител на тайни и спомени. Оставени да се рушат, някога те осигурявали подслон на хората от селото, които заедно строяли домовете си. Милен събира тикли от срутените къщи, които били добивани от околните хълмове, и ги връща обратно в природата под формата на скулптури. Силуетът на неговите „габрици“ се предопределя от естествените форми, образувани при отделянето на шистовия камък, вместо от класическите методи на скулптиране чрез отнемане или моделиране.

 

„Когато откриеш срутище*, силата му остава свързана с теб, а огромното разнообразие от геометрични форми, създадени от природата в продължение на милиони години, кара въображението да иска още.

 

Тиклата е като камък, превърнат в лист хартия, от който можеш да създадеш усещане за лекота. Той винаги ще търси различни форми, особено когато се свърже с друг себеподобен. Силата на земното притегляне и масата на материала не позволяват на тиклата да се задържа във въздуха, но това не значи, че не може да полети. Аз винаги я виждам в полет. Не е толкова трудно да успееш да създадеш връзка между камъка с останалите природни елементи, защото те никога не са се разделяли.“, споделя Милен Радев.

 

Връзките са навсякъде около нас. Създаваме връзки с местата, на които живеем, с миналото, със спомените и страховете си. Милен трансформира връзката с околната си среда, с идеите и въображението си в скулптури от камък. Пазители на връзките.

 

По повод изложбата Милен Радев прекарва няколко дни в артистичната резиденция на Little Bird в село Лещен, където създава „габрици“ от тикли, намeрени в района. На 6 април, по време отворените врати на резиденцията, Милен ще ни покаже срутищата в околностите на Лещен и ще разкаже за творческия си процес.

 

* Тикла е тънка каменна плоча от със слоеста структура, използвана за изграждане на покриви. Друго значение на думата е голо каменисто място или скалиста местност.

 

** Срутище или „стурено” на местен родопски диалект е място от което могат да се добиват тикли, образувано при формирането на разломи, внезапно срутване или пропадане на големи скални маси.

 

За автора:

 

Милен Радев е фотограф, артист и дизайнер, роден през 1982 г. в София. От 2013 г. живее и работи в родопското село Габрица. Той е автор на самостоятелни изложби и инсталации, сред които: Art of Living, Водна Кула (2009), Stereoscopy, The Fridge (2009) и 500 копия, галерия Ластици (2014). Негови фотосесии са публикувани в списания като Едно,Vice, Eva, Gia и Playboy. През 2022 г. участва в изложбата „Преглед на българския дизайн – Местна красота“, част от фестивала за дизайн Мелба, със своя проект Tikla, за който създава линия от продукти, изработени от камък, дърво и метал.

 

Проектът се осъществява в партньорство със “7 ключа – Сугестопедична къща” и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма “Създаване”.

Към изложби

Заповядайте в галерията от вторник до неделя от 13:30 до 19:00 часа!

ул. 11 август №7, 1000 София
+359 2 426 80 80
+359 88 233 13 50
gallery@littlebirdplace.comНе пропускайте най-интересното от нас, абонирайте се за нашия бюлетин!