ВУЛКАНИЗЪМ И ЕНЕРГЕТИКА – изложба на Александър Лазарков

Куратор Радослав Механджийски

22.11 – 10.12.2023

Откриване: 22.11.2023 (сряда) – 18:00 – 21:00

Галерия Little Bird Place – 1000 София, ул. „11-ти Август“ 7

 

Още в заглавието на изложбата си, Александър Лазарков ни подсказва основните теми в експозицията. Вулканизмът и енергетиката са две проявления на енергийна жизненост. Естествен природен процес с огромна мощ, роден в невидимостта на земното ядро, величествен, опасен и необуздан е съпоставен с потребността на човека да укроти тази необузданост, да я организира и разпредели в различни енергийни източници, да я дистрибутира в мрежи и по този начин да захрани неспирно повишаващия се енергиен глад на съвременната култура.

Тази съпоставка е едновременно логична и несправедлива. Логична, защото най-присъщо за човека е да изобретява, наподобявайки и използвайки природните форми и процеси. Несправедлива, защото при подобно сравнение концентрацията на ресурс в природата винаги доминира могъщо и поставени в контекста на големите природни процеси, постиженията на цивилизацията ни най-често изглеждат ограничени и нетрайни.

В желанието си да комуникира тези взаимоотношения между природното и човешкото, Александър Лазарков създава четири серии произведения, напълно различни като материали и художествен подход. Типично за работата му в последните години, всяка творба подстрекава едновременно интереса на окото и ума, формирайки метафори за големите процеси в природната и социална среда.

Радослав Механджийски

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант – 2022“.

Вижте всички произведения от изложбата ТУК!

Към изложби

Заповядайте в галерията от вторник до неделя от 13:30 до 19:00 часа!

ул. 11 август №7, 1000 София
+359 2 426 80 80
+359 88 233 13 50
gallery@littlebirdplace.comНе пропускайте най-интересното от нас, абонирайте се за нашия бюлетин!