WILD WILD EAST – изложба на КОКИМОТО

Куратор Мартина Йорданова

30.09 – 27.10.2023

Little Bird Place

Откриване – 30.09.2023 (събота) – 18:00 – 21:00

 

Честата поява на Калоян Илиев Кокимото в самостоятелни и групови изложби понякога ни кара да мислим, че добре познаваме творчеството му, но автори от неговата величина винаги успяват да изненадат своята публика. В изложбата Wild Wild East, която се явява и първата му колаборация с галерия Little Bird Place, ще открием един наратив, който обуславя дълбоката му връзка с животинския свят и характерната за него способност да смесва фикция и реалност в търсене и преиначаване на границите на собствения ни имагинерен свят. Появата на иконичните му герои, представени под формата на рисунки, принтове, колажи, живописни платна и обекти, завладяват и изпълват пространството с ударна доза ирония, която не е самоцел, а умело използван похват.

Основният типаж в представената експозиция е комиксов хибрид  на получовек – полукотка или въображаемото алтер его на автора, носещо названието Кокимото. Манеки Неко или Махащата котка, превърнала се в символ на късмет и благополучие датира още от далечния 17-ти век. От тогава до днес трайно се е настанила сред символите на популярната култура и може да бъде видяна пред всеки вход на магазин или ресторант да поздравява посетителите и да ги дарява със сполука. По подобен начин може да откриете и алтер егото на Кокимото в неговите произведения, да прескача от рисунка в колаж, да се появява внезапно и неуместно, да засвидетелства случки и събития и да ги коментира през своята си действителност. Умело борави със запечаталите се в нашето съзнание образи и герои, които провокира и поставя в необикновени и непознати обстоятелства, завладява и изпълва пространството, заето от иконични знаци и символи, И така алтер егото на Кокимото не познава никакви граници и може да бъде видяно буквално навсякъде.

Другият натрапчив герой или по-скоро антигерой, който трайно се е настанил в живота на Кокимото и се е превърнал в негов домашен любимец е компютърния червей Кидо. Това самопроизвеждащо се създание е открито през далечната 2005 година в компютъра на художника и от тогава до днес те си съжителстват, първоначално буквално, в последствие чрез произведенията, в които Кидо започва да се появява и мултиплицира във въображението ни.

Силен колорит, жизнерадостен стил и поп сензитивност очертават творчеството на Калоян Илиев- Кокимото, който не прикрива вдъхновението си от японската култура kawaii изиграваща решаваща роля в катализирането на един глобален феномен достигнал и до изкуството, а именно естетиката на сладостта, онова, което ни се струва миловидно, сладко и едновременно привличащо. Нерядко се използва за поднасяне на изключително зловещи и неприятни сценарии, за критика към съвременни процеси и начин ни живот, за глобални феномени и проблеми, точно както се случва и в настоящата изложба Wild Wild East.

В едно свое интервю Умберто Еко заявява, че за да сме способни да разберем настоящето си съществуване и да имаме възможността да си го обясним рационално, така че да можем изобщо да продължим по пътя си, имаме потребност от създаването на фикции. Именно те спомагат за осмисляне и преработване на случващото се около нас. Микроразказите в творчеството на Кокимото са фикции, претворени от реалния живот, които намират отражение в неговите произведения и се връщат при нас зрителите като нюансирано изследване на човешкото поведение, основано на исторически и изкуствоведски препратки и остро чувство за хумор.

Мартина Йорданова

Вижте всички произведения от изложбата ТУК!

 

Калоян Илиев – Кокимото е роден през 1979 г. във Варна. Завършва своето художествено образование във Факултета по изобразителни изкуства към Университета „Св. Св. Кирил и Методий”, Велико Търново, магистърска степен – специалност Педагогика на обучението по изобразително изкуство – специализация Графика /2008/ и специализация в графичния департамент на Академията за изящни изкуства „Владислав Стремински“ в град Лодз, Полша /2008 /. В произведенията си пресъздава взаимоотношенията между самия него и хората в условията на манипулирана  реалност. Необикновените и помрачени светове, които представя в графики, рисунки, колажи, фотографии и инсталации са плод както на неговите спомени, така и на творчески инвенции. В много от творбите проличава интереса му към различни социални проблеми. Новия световен ред, ролята на съвременните икони в обществото и отношението към животните са само някои от темите, които многократно могат да се открият в работите му. Минавайки от религия през политика, до ежедневните абсурдни ситуации, Кокимото се интересува и от по-често срещани емоционални и умствени състояния, като нарцисизъм, копнеж за любов и красота. Работи с вече съществуващ визуален материал, който обогатява със собствени разработки с повествователен характер. Разказва историите си по нов начин, като насочва вниманието към някои конкретни аспекти на сюжета и така описва отново своите преживявания, но този път като зрител.

 

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант – 2022“

Към изложби

Заповядайте в галерията от вторник до неделя от 13:30 до 19:00 часа!

ул. 11 август №7, 1000 София
+359 2 426 80 80
+359 88 233 13 50
gallery@littlebirdplace.comНе пропускайте най-интересното от нас, абонирайте се за нашия бюлетин!