ЗАПИСКИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ОРХИДЕИ – Любен Домозетски – изложба и представяне на каталог

Откриване – 25.04.2023, 17:00 ч,

 

Национален природонаучен музей при Българската академия на науките (НПМ-БАН), зала БОТАНИКА – София 1000, Бул. Цар Освободител 1

 

 

Изложбата „Записки по българските орхидеи“ е резултат от реализирането на една книга: Орхидеите в България. Записки и рисунки от Любен Домозетски. Изданието представя фототипно ръкопис, създаден в периода 2022 – 2023 г.

Този съвременен ръкопис е вдъхновен от научни пътешествия и екзотични експедиции, които учените през XIX и началото на ХХ век предприемат до различни части на света. Често пъти техните наблюдения с жив и увлекателен език са документирани върху ръкописно написани дневници, а рисунки – дело на самите учени или на придружаващ ги художник – онагледяват и пресъздават видяното.

Днес, когато съществуват много възможности за документиране на наблюденията и вербализиране на знанието, авторът на ръкописа се обръща към този архаичен модел, за да ни представи една вълнуваща и интересна „територия“ – диворастящите орхидеи в България. Следвайки актуални изследвания по темата и основавайки се на авторитетни публикации и база данни, изкуствоведът, художник и естествоизпитател Любен Домозетски разширява интересите си в областта на ботаниката, натрупвайки лични наблюдения и опит в откриването и разпознаването на тези интересни растения. Впоследствие с молив и бои в ръка систематизира наблюденията си в ръкопис, който представя с кратко описание и с рисунки всички диворастящи видове орхидеи у нас. Откритията не закъсняват и освен публикуваните и известни за страната видове, авторът включва още няколко открити за първи път в България орхидеи. Именно в „полевия дневник“ на техния откривател те за първи път са представени и тяхното първо публично съобщение е в рамките на изданието и на събитието, организирано в НПМ-БАН. Изложбата в зала Ботаника на НПМ-БАН представя репродукции с избрани от автора страници от този дневник, а на откриването на изложбата фототипното издание на ръкописа ще бъде официално представено. Самият дневник също е включен като обект в експозицията, а допълнителни материали и произведения онагледяват природоизследователските интереси на автора, които се визуализират в серия от научни илюстрации.

Този проект е организиран от галерия Little Bird Place в партньорство с НПМ-БАН и с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Между 26.04 и 05.05.2023 в паралелна изложба в галерия Little Bird Place ще бъдат показани научни илюстрации на Любен Домозетски.

Книгата „Орхидеите в България. Записки и рисунки от Любен Домозетски“ може да бъде закупена от галерия Little Bird Place, както и в музейния магазин на НПМ-БАН.

 

Към изложби

Заповядайте в галерията от вторник до неделя от 13:30 до 19:00 часа!

ул. 11 август №7, 1000 София
+359 2 426 80 80
+359 88 233 13 50
gallery@littlebirdplace.comНе пропускайте най-интересното от нас, абонирайте се за нашия бюлетин!