Текла Алексиева

Текла Вилхелм Алексиева е родена на 2 ноември 1944 г. в София. Завършила е Националната художествена академия „Н. Павлович”, София, катедра Монументално-декоративна живопис, с проф. Гочо Богданов. Работила е в областта на живописта, гоблена, монументалните стенописи и илюстрацията, прави печати, гоблени, анимационни филми. Създадените от нея картини са малко на брой, но днес са станали емблематични и са собственост на СГХГ и други колекции. От 1974 г. участва в редица общи художествени изложби в България и чужбина, в които проявява ярко развитие и афинитет към градската тема и нейната модерна, фотореалистична трансформация.

Става известна с оригиналните корици, които създава между 1979 и 1989 г. за книгите от научно-фантастичната поредица Библиотека Галактика на варненското издателство Георги Бакалов. Освен поредицата корици за Библиотека Галактика, Текла Алексиева има принос към научната фантастика в България, като участва в инициативи на Клубовете на научната фантастика в България и Клуба на българските художници-фантасти „Васил Иванов” – изложби на научна фантастика.

През 80-те години Текла Алексиева илюстрира и кориците на поредицата Еко и библиотека България, работи и по дизайна на учебници, експерименталния учебник от 1980 г., книгата на ИК „Кибеа” „Духовните водачи на България” (в. сътрудничество с художниците Боян Филчев и Христо Хаджитанев), календари и др. През 1996 г. Текла Алексиева реализира проект за пощенска марка с образа на Баба Марта, което според критиците е първият опит да се предаде нейния митологичен, а не фолклорен образ.

Печелила е награди от изложби на илюстрации в България, а през 1985 г. по БНТ е прожектиран филм за нея със сценарист и водещ Стефан Тихчев.

Член е на Съюза на българските художници.

Заповядайте в галерията от вторник до неделя от 13:30 до 19:00 часа!

ул. 11 август №7, 1000 София
+359 2 426 80 80
+359 88 233 13 50
gallery@littlebirdplace.comНе пропускайте най-интересното от нас, абонирайте се за нашия бюлетин!