OPEN CALL

РЕЗИДЕНТСКА ПРОГРАМА ЗА МЛАДИ БЪЛГАРСКИ ВИЗУАЛНИ АРТИСТИ: ФЕВРУАРИ – МАРТ 2021

 

Отворена покана за млади български визуални артисти (до 35 години) за двуседмичен творчески престой без резидентска такса в LITTLE BIRD ARTIST RESIDENCY в село Лещен.

 

Тема: „Съвременно изкуство, посветено на екологията“

 

* ТОЗИ ПРОЕКТ Е РЕАЛИЗИРАН С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА *

 

След успешното и вдъхновяващо първо издание на Little Bird Artist Residency екипът на галерия Little Bird Place продължава инициативата и ще предостави възможността на 6 млади български съвременни артисти да творят в рамките на 2 седмици в арт резиденцията LITTLE BIRD, намираща се в автентична стара къща в село Лещен.

Творческите групи ще са по трима души, разпределени в 2 сесии, всяка от които по 2 седмици в периода 22 февруари – 21 март 2021 г.

 1. 22 февруари – 7 март
 2. 8 март – 21 март

Галерия Little Bird Place (София) има специфичен тематичен профил – модерно и съвременно изкуство с фокус природа, биологичен свят и екология. В предстоящата пролетна сесия от селектираните млади автори ще се очаква да се впуснат по-задълбочено в разработване на темата ЕКОЛОГИЯ в медиите живопис / рисунка / фотография/ дигитални изкуства.

След кураторска селекция произведенията ще бъдат представени в изложба в галерия Little Bird Place (София) -> 1-18 април 2021 г. 

Куратор и консултант по време на резиденцията и финалната изложба ще бъде изкуствоведът и куратор Теодора Константинова (в партньорство с платформата за съвременно изкуство и култура Art and Culture Today).

Авторите и творбите ще се популяризират сред български и международни публики чрез няколко дигитални платформи – сайта на галерията и профилите на галерията в най-реномираните международни арт-платформи – Artnet, Artsy, Artsper и Artland.

 

Срок за кандидатстване: 3. февруари 2021 г.

 

Условия за кандидатстване:
 • Съвременни български артисти (живеещи и работещи в България) до 35-годишна възраст;
 • Медии: живопис / рисунка / фотография/ дигитални изкуства;
 • Начин за кандидатстване: чрез апликационна форма (изтеглете от тук) и кратко портфолио* на email: residency@littlebirdplace.com
 • Срок за кандидатстване: 3. февруари 2021 г.
 • Одобрените кандидати ще получат покана за събеседване по email или телефон.

*За резидентския период авторите следва да работят по темата ЕКОЛОГИЯ. Не е необходимо портфолиото за кандидатстване на артистите да съдържа произведения в същия профил.

 

За мястото:

Резиденцията разполага с три самостоятелни стаи, споделени общи пространства – кухня и всекидневна, две бани, три тоалетни, голяма тераса (чардак) и дворни пространства, подходящи за работа. За повече информация и снимки разгледайте секцията в сайта ни (на английски) тук.

 

Какво получават артистите:
 • Безплатен престой и условия за творческа работа за 2 седмици;
 • Средства за материали и транспорт, подсигурени от Министерство на Културата;
 • Кураторска консултация (виртуална или на място) от изкуствоведа Теодора Константинова (Art and Culture Today);
 • Групова резидентска изложба;
 • Възможност за дългосрочна колаборация с галерията;

 

 

Художниците следва да си подсигурят:
 • Храна
 • COVID TEST! – 24 часа преди тръгване

 

Жури при селекцията на авторите:

Изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски от платформата за съвременно изкуство и култура Art and Culture Today (www.ARTandCulture.Today), Антоанета Куик – арт мениджър на галерия Little Bird Place и Росен Узунов – основател и собственик на галерия Little Bird Place.

Към събития

Заповядайте в галерията от вторник до неделя от 13:30 до 19:00 часа!

ул. 11 август №7, 1000 София
+359 2 426 80 80
+359 88 233 13 50
gallery@littlebirdplace.comНе пропускайте най-интересното от нас, абонирайте се за нашия бюлетин!