МОМЕНТИ НА КРАТЪК БАЛАНС

Самостоятелна изложба на Людмила Миланова
Куратор: Даниела Радева

 

04 – 21.11.2021

 

Откриване: 04.11.2021, 17-21 ч.

 

Вижте произведенията от изложбата тук!

 

Влезте и разгледайте изложбата виртуално (3D), като кликнете на изображението по-долу:


 

 

Някои психолози твърдят, че човек изпитва щастие, когато границите на душата се разширяват. А ролята на граница при физическото тяло играе кожата, и знанието за повърхността на тялото като че ли кореспондира с представата за границите на психическото. Когато се стоплим, се отпускаме и разширяваме и обратно – студът ни стяга, събира.

В тази изложба Людмила Миланова се интересува от лавирането между преходни състояния. В процеси на трансформация търси моменти, на дори и кратък, „баланс“ и „уравновесяване“ в общ смисъл, като работи не с теория или философия, а наблюдава и анализира агрегатни промени, мъгли и изпарения, телесни усещания, а дори и емоционални състояния. Търсенето на равновесие обаче преминава през ред логически и физически противоречия – топлина и хлад, природа и наука. Дори метафоричната „топлота“ на интериора в галерия Little Bird Place е в контраст с разполагащата се в него инсталация.

Основното художествено средство е температурата. Температурата на повърхността на тялото, или като естествен елемент от пейзажа e съществен фактор, за да отчетем наличието на живот, на „живост“. Но топлината или студът няма как да бъдат пресъздадени тактилно само с визуални средства. Зрителят трябва да се потопи, да усети амплитудите в градусите с телесните си рецептори. Колкото и да е парадоксално, това се получава с употребата на „неутрални“ технически устройства – специално адаптирани и конструирани да управляват и регулират нивата на температура или влажност.

Тук няма претенция за „художническо фокусничество“ – различни функционални и технологични части на инсталацията са на показ, като оголени органи и артерии, а художничката не пази в тайна как работят. Предмети като кабели, прекъсвачи или датчици носят своята красота, те са художествени елементи, а видени в тяхната цялост, могат да бъдат интерпретирани дори и като скулптура или картина.

Даниела Радева

 

*Проектът е подкрепен от културното финансиране на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

 

Людмила Миланова учи в Академията за медийни изкуства в Кьолн от 2008 до 2011 г., след като завършва медийна теория в Кьолнския университет до 2006 г. Нейните инсталации и видеа са отличени с множество стипендии и грантове, както и с международни изложби, сред които Берлин, Сеул, Киото, Ню Йорк, Ротердам и Москва.

В творчеството си тя се занимава с природни явления, технологии и време. Често интерес представляват ефимерни субстанции като мъгла, облаци, светлина или физическите закони на материалните неща. Творбите ѝ включват видео инсталации, кинетични скулптури, обекти, фотографии и перформативни елементи, които са резултат от взаимодействието на техника, наука и елементи на илюзия.

Към изложби

Заповядайте в галерията от вторник до неделя от 13:30 до 19:00 часа!

ул. 11 август №7, 1000 София
+359 2 426 80 80
+359 88 233 13 50
gallery@littlebirdplace.comНе пропускайте най-интересното от нас, абонирайте се за нашия бюлетин!