Мравките на Иван Лазаров

Някъде в средата на 30-те години на миналия век, Иван Лазаров – вече утвърден и известен скулптор, професор в художествената академия, и в този момент неин директор, обръща вниманието си към света на мравките. В резултат на своите наблюдения, той създава серия рисунки и колажи, води си записки, в които прави сравнения между живота на мравките и живота на хората.

Неговият интерес в тази посока дори надминава повърхностното наблюдение и с аналитичен подход, скулторът посяга към ентомологичните справочници, към фотографията, за да заснеме и увеличава обектите, търси информация в областта на зоологията. За съжаление времето и обстоятелствата не са били на негова или по-скоро на наша страна и единственото скулптурно произведение, представящо мравки – нещо извънредно нетипично за българския художествен контeкст в това време – е унищожено и е познато само от фотография.

Рисунките и колажите, запазени до днес, обаче дават повод за интересни разсъждения. Дали авторът е бил привлечен единствено от специфичната организация в света на мравките или нещо в човешките взаимоотношения подтиква скулптора, създадел на едни от най-запомнящите се образи в нашето изкуство, да обърне поглед към този миниатюрен свят на царици, работнички, търтеи, мравешки пътечки и мравуняци. За първи път тези рисунки ще бъдат представени в изложба, добавяйки нов щрих в представата ни за скулптора.

Между научната илюстрация и художествената виртуозност, между науката и философията, тези произведения са нещо изключително както за творчеството на самия Лазаров, така и за изкуството в България от периода между двете световни войни. Един личен разказ, който авторът ни е оставил, разказ не само за мравките, но и за хората…

Отделният индивид в мравченото общество няма свой личен живот, няма свои лични грижи и задачи. (…) Това е затворен кръг, в който всеки е на мястото си, осъден никога да няма стремежа за промяна към по-добро. Като че ли някаква висша мъдрост е казала – така трябва да бъде, това е най-доброто.

Към изложби

Заповядайте в галерията от вторник до неделя от 13:30 до 19:00 часа!

ул. 11 август №7, 1000 София
+359 2 426 80 80
+359 88 233 13 50
gallery@littlebirdplace.comНе пропускайте най-интересното от нас, абонирайте се за нашия бюлетин!